joi, 25 ianuarie 2018

Tobele și dansul în biserică

                                                                               


         Din ce in ce mai multe biserici în România au introdus tobe din biserică în ultimul timp.
 Cum a început totul ? Tobele au fost introduse pentru prima dată în bisericile din Romania în anii de după Revoluție la început în bisericile independente plantate  de americani .
 Tinerii din bisericile "evanghelice" plăcut impresionați de noile instrumente văzute pe la alții  au cerut liderilor sî fie introduse și la ei în biserică bateria de tobe ca să fie și ei "în rând cu lumea" . Cei mai mulți au reușit fiind susținuți și de dirijorii de orchestre și fanfare atrași și ei de noua modă de inspirație occidentală.
 Statele Unite au fost prima țară în care s-au introdus tobele în bisericî prin anii 1965 odată cu muzica pop rock , jazz, hip hop . Motivul invocat a fost faptul că unele persoane nu agreează imnurile creștine tradiționale cântate în biserici  și pentru a atrage cât mai mulți oameni în biserică s-au gândit să le ofere o muzică pe placul fiecăruia. Introducand noile stiluri muzicale lumea a umplut bisericile , bugetul bisericilor a crescut vertiginos , formula dovedindu-se un succes (financiar ) sa răspandit la majoritatea denominațiunilor americane. http://muzica-crestina-net.blogspot.ro/p/rock.html
 A urmat tot la americani și alte inovații în închinare precum dansul în biserică "spre lauda Domnului" dar nu numai, și chiar și această inovație a ajuns și in Romania, deocamdată doar la nondenominaționali.
"Agape" Timișoara  https://www.youtube.com/watch?v=sQF1D5tOsqE#t=43

 Susținatorii tobelor sau/și a dansului în biserică aduc ca argument "biblic" un psalm a lui David (Ps.149:3) în care acesta îndeamnă la laude cu "toba și cu dansul" (jocul în traducerea Cornilescu). 
Ei susțin că dacă David a dat acest îndemn înseamnă că avem toata libertatea să introducem aceste elemente în biserică. Un lucru pare să nu-l cunoască aceștia și anume că nici măcar pe vremea lui David în Casa Domnului (Templu/Sinagogă) nu se cânta la tobe și nu se dansa pentru că regulile impuse de Dumnezeu pentru Lacașul Sfant interziceau aceste lucruri, permițând doar 4 instrumente în Casa Domnului , printre acestea neaflându-se toba .
Toba , alte instrumente muzicale și dansul erau permise în poporul evreu însa doar la serbările ceremoniale evreiești care se desfășurau în aer liber  Casa Domnului fiind  considerat un Loc Sfânt supus unor reguli speciale.https://muzicacrestinanet.wordpress.com/fanfare-percutie/
Conceptul de Lăcaș Sfânt a fost păstrat și de Biserica Creștină atât în cea Primară cât și cea oficială Catolică Ortodoxă începând cu secolul III . Pricipiul statuat a fost că în Biserică trebuie păstrat o ambianță aparte, solemnă și pentru aceasta e nevoie de un stil muzical aparte care să se deosebească de muzica din lume . De asemnea sau impus restricții și în privinta instrumentelor muzicale folosite, catolicii acceptând orga ca singur instrument ,la fel ca și luteranii și reformații,  ortodocșii în schimb nu au permis niciodată nici un instrument în biserică , la fel ca si unele biserici np americane precum Church of Christ. 
 În ciuda prejudecătilor pe care mulți protestanți/neoprotestanți le au ( rezultat al indoctrinării exagerate pâna la fanatism uneori) față de biserica istorică, Dumnezeu nu și-a părasit niciodata Biserica . Chiar dacă aceasta a deviat deseori de la cuvantul Scripturii, au existat oameni sfinți în biserică care au fost călauziți de Duhul Sfânt și au păstrat biserica în rânduielile impuse de Dumnezeu așa încăt a rămas în picioare timp de milenii.
Unul dintre părinții cunoscuți ai bisericii creștine care a avut un rol în instituirea de reguli în biserică a fost  Ioan Chrysostom numit și Ioan Gură de Aur (347-407) arhiepiscop al Contantinopolui . Iată ce a spus acesta referitor la închinarea în biserică.
 “Noi dorim şi cerem, că voi, aducând dumnezeiasca cântare, să fiţi pătrunşi de mare frică şi însufleţiţi de pietate şi astfel să o aduceţi… căci din cei de faţă sunt unii, care neonorând pe Dumnezeu şi socotind zisele Duhului Sfânt neînsemnate, produc sunete nepotrivite, se prezintă ca şi cei băntuiţi de spirite rele, se clatină şi se sucesc cu tot corpul, şi fac mişcări, străine cântării duhovniceşti.
Ţie se cuvenea, ca cu pietate si cu frica să aduci inchinare îngerească, dar tu introduci aici datinile dănţuitorilor […] Cum, tu nu te temi si nu tremuri? Poate nu ştii, că aici în mod nevăzut e de faţa insusi Dumnezeu, care cunoaşte mişcarea fiecăruia?... Dar tu nu inţelegi aceasta din cauză că, cele ce le-ai auzit şi le-ai văzut la priveliştile publice au întunecat mintea ta, şi de aceea cele ce se fac acolo, le introduci în rânduielile bisericesti …”.
De altfel majoritatea părinților bisericești inclusiv cei protestanți de mai tarziu precum Martin Luther , Charles Spurgeon au avut o atitudine asemănănatoare in privința muzicii și închinării, în contrast  cu cea al evreilor din vremea lui David (care a trăit cu 1000 de ani înainte de Hristos) .
De ce această diferență al modului de manifestare al închinării în biserica creștina istorică in contrast cu cea evreiasca mozaică ?  
Pentru că în creștinism mântuirea este datorată jertfei lui Isus Hristos căruia îi datorăm respect si reverență . Deasemeni pentru că creștinii (se presupune ..) sunt oameni născuți din nou, regenerați prin puterea Duhului Sfant de aceea dansul ,desmățul și distracția nu ar trebui să facă parte din modul de manifestare al creștinilor. Iar  locașul de închinare - biserica trebuie sa fie considerat un loc sfânt unde este prezent Dumnezeu , dedicat lui Dumnezeu și nu un loc oarecare unde ne adunăm. Principiul instituit de Biserica creștină de la incepturile sale că în acesl loc sa existe o muzică aparte diferită de muzica din lume și nu orice instrument să fie folosit acolo ci doar acelea care se potrivesc cu cadrul solemn reverențios al închinării trebuia păstrat. 
Vă puteți imagina ce s-ar fi întâmplat dacă în biserica istorică s-ar fi permis introducerea în lăcașul de cult - biserică de tobe și muzică lumească, de tavernă ? S-ar fi ales praful de biserica creștina, în cel mai scurt timp ! Faptul că clădirea bisericii a rămas un loc sacru ,în care nu sa permis muzica și instrumentele lumii a păstrat biserica în picioare timp de milenii. Am putea spune poate  că păstrarea lăcașului de închinare neatins de spiritul lumesc a fost printre puținele lucruri bune păstrate de bisericile istorice.
 Pe de altă parte bisericile unde sa permis introducerea tobelor, a muzicii lumești sau a dansului au început să semene a sală de spectacol religios sau club religios .
Am ajuns în această situație pentru că la neoprotestanți bisericile sunt independente în majoritatea cultelor, nu există conducere centralizată, iar asta poate duce la haos ,fiecare face ce poftește nimeni nu dă socoteala la conducerea cultului . Sa mers din compromis în compromis de teamă să nu plece tinerii din biserică , în America cu muzica rock în biserică, în România cu "puiul", "sufletul"  muzicii rock bateria de tobe.
 În plus îndoctrinarea excesivă și nesocotirea istoriei de 2000 de ani a bisericii cu bune și rele duce la experiențe nefaste. Pâna la urma care este diferența între extremiștii ortodocși care privesc cu dispreț către neoprotestanți numindu-i "sectanți" sau "eretici" și neoprotestanții care privesc cu același dispreț către crestinișmul  tradițonalist ? extremismele nu au adus niciodată nimic bun. Dimpotrivă dacă am privi cu mai mare atenție către istoria bisericii așa cum a fost ea cu bune și cu rele,am afla multe lucruri interesante."Cercetați toate lucrurile si păstrați ce este bun" (1 Tesaloniceni 5:21 ).
Bisericile moderne americane , dar și unele românești moderne sunt arhipline, și-au atins scopul de a aduna mulțimi ,dar cu ce preț ?
 "My question to you is this: There are no churches in my local area that do NOT use drums and electric guitars in their worship service. What am I to do? My answer has been to stay home and allow the studying of the Word to edify me on Sunday morning. I am tired of being grieved with the world in the local congregation ( I refrain from using the word church because the true Church does not exist in these places). I have read many online articles that endorse staying home rather than being a part of a worldly service. I am torn as to what to do.  Does the Lord expect me to love the brethren, nonetheless, regardless of the music being used?
 http://wordwisehymns.com/2010/12/05/drums-in-worship-appropriate-or-not/#comment-50039"
https://www.youtube.com/watch?v=YIxxk-vn820

     Muzica corală acompaniată la tobe este o altă aberație rezultată din introducerea bateriei de tobe in biserică  în locul orgii, multa gălăgie și nici un fel de  armonie.


                                                                      
                                                                                                                               
In mod paradoxal am vazut tobe în biserici de la țară , dar în câteva biserici românești dar și americane din orașe mari americane am văzut doar orgă sau pian dar nici un fel de tobe.
Pocaința rămane singura cale acceptată de Dumnezeu , să nu va amăgiți in această privință fără pocăință nu există mântuire ! (Ev. Luca 13:5) . Isus a zis Adevarat, adevărat vă spun că

Isus i-a zis: „Adevarat, adevarat iți spun că, daca un om nu se „.naște din nou, nu poate vedea Împaratia lui Dumnezeu.” Ioan 3-5


....