joi, 17 mai 2018

Spălarea creierului prin îndoctrinare

Îndoctrinarea religioasă diferă de la cult la cult, ceia ce este cert însă toate cultele practică îndoctrinarea prin diverse metode, predici,literatură dogmatică, studii biblice sub îndrumarea unui teolog etc. 
Dintre toate organizația religioasă Martorii lui Iehova se pare este cea mai bine organizată și mai prolifică din lume în privința îndoctrinării sistematice . Aceasta are un program bine structurat adepții acestei organizații sunt supuși unor programe de îndoctrinare sistematice cuprinzand pe lânga predicile din lăcașul de cult câteva zeci de ore de "studiu biblic" pe săptămâna sub îndrumarea unui supraveghetor. Biblia Martorilor fiind desigur  "Traducerea Nouă" adaptată doctrinei organizației.
   Unii se întreabă cum este posibil dacă există o singură biblie să existe atâtea culte creștine care se contrazic între ele ?  Asta se întâmplă pentru că fiecare cult interpretează biblia dupa propria doctrină.
  Dacă ai citi biblia originală fără să fi participat măcar un ceas la serviciile religioase ale organizației Martorii lui Iehova ar fi imposibil să ajungi la concluzia că în curând va venii razboiul de la Armaghedon când toti oamenii de pe Pământ vor fi nimiciți - mai puțin membrii organizației Martorii lui Iehova care și-au îndeplinit norma de racolare de adepți.
 Dacă ai citi Biblia -Noul Testament fără să frecventezi o biserică protestantă  sau neoprotestantă sau să citești literatură protestantă ți-ar fi imposibil să tragi concluzia că omul este sigur mântuit, doar prin credință , având în vedere multitudinea de versete NT care vorbesc despre o judecată finală a tuturor oamenilor pentru "binele sau răul" pe care l-au facut in viață.
 Dacă singura ta sursă de informatie ar fi Biblia - Noul Testament  , ți-ar fi imposibil să tragi concluzia că Dumnezeu iți recomandă  sau iți permite măcar ,să te închini la moaște, icoane, sfinți care ar mijlocii pentru tine și chiar iți indeplinesc orice dorință ... Nimeni din afara spațiului religios bizantin nu trage astfel de concluzii citind Biblia.
Citind Biblia respectiv Noul Testament,fără să fi frecventat o zi cultul Adventist ,  o să-ti fie imposibil să ajungi la concluzia că creștinii  trebuie sa respecte obligatoriu sabatul - ca zi de odihnă, că nu exista iad ci oamenii dupa moarte vor fi anihilati, că nu există suflet nemuritor.
Dar frecventând o biserică , predicile rostite în biserică sunt prezentate în așa fel încât să asimilezi doctrina acelui cult, chiar dacă mereu se va face referire la biblie, sugeranduți-se ideea că tot ce spune cel ce predică (pastor, preot) este din Scriptură , în realitate textele din biblie fiind amestecate cu doctrina  în acest fel ți se imprimă în minte anumite idei , din care nu vei fi in stare sa te desprinzi niciodată ( daca acele idei ți-au intrat adânc  în minte și suflet, cum se întâmplă de obicei).  Vei spune mereu "așa scrie în biblie" în realitate așa scrie în doctrina cultului nu în biblie , biblia fiind destul de greu de înteles și asimilat daca o citesti singur, fara o îndrumare din exterior.
Totuși dacă ești un om sincer, și un căutător al adevărului, treptat pe măsură ce te maturizezi spiritual, vei avea capacitatea să vezi realitatea,  să știi să faci distincție între ce spune Scriptura și ce spune doctrina  Doar că sunt extrem de puțini oamenii care au o "obsesie" pentru aflarea  adevărului, marea majoritate se mulțumesc cu ce li se oferă. 
Protestanții sunt multumiți ,chiar fericiți sa audă ca sunt sigur mântuiți, doar prin credință , fără sa fie obligați să facă fapte de vreun fel, altceva nu-i interesează sa audă. 
Ortodocșii, catolicii  sunt la rândul lor fericiți să audă de la preoți că sfinții mijlocesc pentru ei și le dă de toate,  preotul îi dezleagă de multele păcate , că biserica din care fac parte este " cea adevarată" altceva nici nu vor să mai audă.
 Și în acest mod prin îndoctrinare sistematică omul este "spălat pe creier"  să creadă o doctrină - iluzionându-se ca a ar fi aflat adevărul. ....in realitate...a fost doar manipulat să creadă o doctrină inventată de oameni.  
Deși nu îndoctrinarea în sine ar fi problema (orice cult trebuie să aibe o doctrină), ci faptul că doctrina majoritatii cultelor nu este în deplin acord cu Scriptura , respectiv cu  Noul Testament care ar trebui să fie baza teologiei oricărui cult creștin, ceia ce cei mai mulți creștini nu înțeleg și nu pot accepta.


Spălarea creierul e mecanismul prin care ni se introduce în subconștient programe care să ne determine să reacționăm într-un anumit fel în anumite situații. Acest mecanism a ajuns așa de dezvoltat că de cele mai multe ori nici nu realizăm că suntem manipulați, iar partea cea mai rea e că încercăm să-i convingem și pe cei cunoscuți să procedeze la fel (adică spălăm pe alții pe creier la rândul nostru), iar partea cu adevărat dramatică e că ne obligăm proprii copii să accepte aceste programe.


...